Serietecknande och skräckfilmer

Patrik är här på besök och kommer stanna så länge som till början av augusti. Det är givetvis tänkt att vi ska få ett par serier i det pågående Johanna-projektet färdigskissade. Av någon anledning lyckas jag dock nästan alltid komma igång med en egen serie just som det är dags att fokusera på Johanna, så jag känner mig lite kluven och distraherad för tillfället. Huvudet är fyllt av den egna serien medan handen är upptagen av Patriks manus. Sedan är det tyvärr så att skissningen är den del av processen som jag helt klart tycker är jobbigast, så jag skissar väldigt ogärna på två serier samtidigt. Det kommer med andra ord gå lite trögare med den egna serien en tid framöver. Men jag har ju ändå ingen tid att passa, så det gör väl detsamma.

Mellan arbetet med serierna har vi druckit te, fortsatt våra ändlösa spekulationer om hur ”vanliga människor” fungerar, samt tittat på en massa skräckfilmer. Fick slutligen se Dawn of the Dead, både den gamla och nya versionen. De var rätt bra. Den från 1978 var visserligen inte så skrämmande (fast jag undrar om det verkligen är huvudsyftet med zombiefilmer), men riktigt underhållande på andra sätt. Liksom Nickan påpekade för mig tidigare, skulle jag nog tro att det underliggande budskapet med ett gäng tröga zombier som staplar fram genom ett köpcenter med käck, glad musik i bakgrunden är ett annat än att injaga skräck i tittaren.

Annars slog det mig att ett återkommande tema i en del skräckfilmer går ut på hur övernaturliga krafter söker hämnd för begångna oförrätter. Denna strävan stillas inte förrän den skyldige pliktat för sina synder, vilket inte sällan innebär att han/hon dödas brutalt i gammaltestamentlig anda. I den världen går det inte att komma undan eftersom den, till skillnad från vår verklighet, verkar styras av en självständig rättviseprincip.

Personligen skulle jag tro att just det där behovet av rättvisa delvis ligger till grund för uppkomsten av religioner och varför dessa utövar en sådan lockelse på vissa människor. Alla kan ju se att livet många gånger är väldigt orättvist. Det går bra för vissa personer och dåligt för andra, olyckor inträffar till synes slumpartat, makt och rikedomar fördelas skevt, osv. Tanken på att detta skulle bero på att det faktiskt inte finns någon högre rättviseprincip skulle nog vara svår att uthärda för de flesta. Man vill att det ska löna sig att vara hederlig och att de som beter sig för jävligt ska straffas, om inte i detta livet så i alla fall i nästa.

Om det inte finns någon högre rättvisa skulle det också innebära att man kan ta rättvisan i egna händer, och i det sammanhanget blir religionen en anledning till att inte vända sig mot den rådande ordningen. Den kristna läran lärde ut att inför Gud var alla människor lika mycket värda, men på jorden var man tvungen att finna sig i sociala orättvisor. Levde man ett rättfärdigt liv i lydnad och ödmjukhet skulle man efter döden få sin belöning. Och enligt den indiska trosföreställningen om reinkarnation var det ingen idé att klaga över en låg, eländig ställning, eftersom handlingar i ens tidigare liv lett fram till den. Man hade det precis som man förtjänade. Att lämna sin kast var omöjligt, däremot kunde man se fram emot att födas i en högre kast i sitt nästa liv ifall man skötte sig. Med andra ord; den rättvisa man inte kan se i livet kommer infinna sig efter döden. Själv är jag som sagt en slags ateistisk agnostiker så jag tvivlar på det, men det går ju inte direkt att verifiera.

  • http://www.blogger.com/profile/13872281779827534403 Nickan

    Själv stapplade jag fasta-yr (likt en zombie) in i en videobutik och kom ut med Babylon 5 säsong 1. Ett kärt återseende. Dvd-boxen kostade bara 199 kronor. Säsong 2 kostar 399 kronor. Säsong 3 kostar … antagligen jävligt mycket mer.

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Åh, Babylon 5… Det var ett tag sedan som jag såg nåt avsnitt nu. Har besök av Patrik Rochling och han har den stora fräckheten att inte gilla serien alls.Själv är jag en sån där kriminell jävel (och fattig student) som tog hem alla säsongerna från nätet.