En serietecknares dag

Så här ser mina dagar ut för närvarande:
Jag stiger upp nån gång mellan elva och tolv på morgonen. Patrik, som vanligtvis varit uppe i minst en timme redan, gör i ordning frukost. Efter frukosten sätter jag mig vid skrivbordet och börjar skissa ytterligare en sida på den femte Johanna-boken, kapitel tre. Detta är i regel avklarat strax innan det är dags att äta middag (som Patrik har tillagat. Det är inte så att jag håller honom som slav, jag lovar. Han gillar att laga mat och syssla med hushållsarbete) runt klockan fyra. Eftersom Patrik redan tagit hand om en stor del av bakgrunderna i Johanna-serierna, så går det faktiskt förhållandevis snabbt att göra färdig en sådan sida.

Efter maten slits jag sedan mellan att tuscha färdigt ett kapitel ur Pusselbitar (den fjärde Johanna-boken. Över hälften av materialet är färdigt nu) och att skissa vidare på min egen serie om 1700-talsflickan Hanna. Detta ska helst vara färdigt innan Patrik åker tillbaka till Sandviken den 6 augusti. Han är nämligen till stor hjälp när det gäller att teckna medeltida arkitektur (nej, han är fortfarande ingen slav, han tycker att det är roligt) och det råkar vara så att en gammal klosterruin upptar en ganska betydande del av serien. Visserligen brukar jag föredra att teckna allt i mina serier på egen hand. Det ligger en viss heder och stolthet i att göra det. Men Patrik tecknar de där miljöerna mycket bättre och snabbare än jag hade kunnat göra, oavsett hur många foton och referensbilder jag haft till hands.

Detta jobbar jag stort sett med under resten av dagen. Framåt kvällen gör vi dock oftast ett uppehåll och tittar på film. Vanligtvis nån skräckfilm. Patrik har en fascination för skräck och jag har av nån anledning lättare att se filmer som är lite orealistiska, som inte direkt berör den vanliga verkligheten. Eskapism, kallas visst sånt. Kvällsmaten äter vi runt nio på kvällen och nån gång efter tolv går vi och lägger oss. Japp. Det är typ sista rycket innan skolan börjar igen. Den 8 augusti kommer dessutom Joacim hit och då vill jag bara ta det lugnt och göra annat.