Aspie-quiz

Nyligen gjorde jag ett test för att se om jag hade Aspergers. Jag har visserligen aldrig fått någon sådan diagnos, men när jag var liten fick jag under en tid gå på barnpsykiatriska mottagningen i Sandviken. Det var på skolans inrådan, eftersom de misstänkte att jag uppvisade autistiska tendenser. Och något glapp verkar det ju ibland vara mellan mig och den sociala verkligheten, så det kunde vara roligt att se vad testet hade att säga. Resultatet blev detta:

Din Aspie-poäng: 102 av 200
Din neurotypiska (icke-autistiska) poäng: 83 av 200
Du verkar ha både Aspie och neurotypiska drag

Den som själv känner för att sitta och svara på 150 frågor och beräkna sina aspie-poäng kan göra testet här

Bakgrunden till hur jag fick veta om testet är förresten lite rolig. Joacim brukar hänga på VoF’s (föreningen för vetenskap och folkbildning) forum, där en av medlemmarna fått höra av en vetenskapsjournalist att journalister i allmänhet brukade kalla föreningen för ”Aspergers mot vidskepelse”. Efter detta hade flera av medlemmarna för skojs skull gjort aspie-testet och redovisat sina poäng på forumet.

Lustigt nog såg jag för en tid sedan en dokumentär om autism där det föreslogs att personer med lätt autism hade potential till att bli väldigt bra forskare. Det hävdades till och med att det främst var autisterna som stått för de tekniska och vetenskapliga framstegen i mänsklighetens historia, eftersom de sociala människorna inte riktigt var kapabla till att lägga ner tid och ansträngning på sånt. Nu är ju inte autism och Aspergers exakt samma sak, men de har liknande drag. Bland annat det här med kommunikationssvårigheter och tendensen att helt absorberas av sina intressen. Tror jag. Ja ja, det var en rolig tanke i alla fall.