4000 år senare


Häromdagen såg jag slutligen filmen 28 dagar senare. Jag blev nog lite besviken. Folk hade ju talat så bra om den, så mina förväntningar var lite väl uppskruvade. Den började rätt bra med all den där mysiga ödsligheten som bara folktomma, övergivna städer kan åstadkomma, men flippade ur rejält efter att huvudpersonerna når fram till en militärförläggning med massor av sexuellt utsvultna killar (varför framstår det alltid som att män blir lite sjuka i huvudet ifall de tvingas vara utan sex en längre tid?). Och när den manliga huvudpersonen springer runt ensam i mörkret och lyckas ha ihjäl en efter en, nästan som någon slags superhjälte, då är gränsen nådd för det engagemang jag kan uppbåda.

Visserligen är jag inget fanatiskt fan av zombie-genren (okej, det är inga riktiga zombier i 28 dagar senare men de beter sig ungefär som sådana, så de kan gott räknas in i den kategorin), men det är ändå något märkligt fascinerande med döda människor som plötsligt börjar leva igen och befinner sig i något slags mellantillstånd där de har mist det mesta av sin mänsklighet. Jag har ofta undrat hur gammal den föreställningen egentligen är. Ser man till exempel på den nordiska folktron framstår de döda oftast som direkt skadliga för de som ännu levde. Man skulle hålla sig ifrån dem, annars kunde det sluta med att man blev galen eller rent av dog.
Hur som helst, i Gilgamesheposet (som skrevs för ungefär 4000 år sedan) fann jag följande stycke:

(Det är gudinnan Ishtar som talar)

”Fader, ge mig Himmelstjuren och låt mig döda Gilgamesh där han bor! Om du inte ger mig Himmelstjuren, slår jag sönder porten, bryter upp dörrlåset, krossar dörrkarmarna och skjuter undan dörren, låter de döda stiga upp och äta upp de levande. De döda är ju fler än de levande!”

Hehe. Intet nytt under solen.

 • http://www.blogger.com/profile/13872281779827534403 Nickan

  Ah! Zombiefilmer. DÄR har vi ett kärt ämne.Den första Zombiefilm jag såg var nyinspelningen av Romeros ”Night of the living dead”(1990). En enastående film som för mig hade ett starkt politiskt budskap och en cynisk knorr. I dag har jag även sett originalet (1968) som även den har ett politiskt budskap. Och en än mer cynisk knorr på slutet. Och jag tror att man skulle kunna se ”Night of the living dead” som ett naturalistiskt drama, även om det som film bryter mot reglerna för ett sådant. Det vara fullt möjligt att sätta upp det som en teaterföreställning.Romeros ”Dawn of the dead” (1978) är en fullständig parodi på konsumtionssamhället. Och att lyckas med konststycket att använda en zombiefilm för att föra fram ett politiskt budskap får mig att frenetiskt applådera.”28 dagar senare” kommer givetvis inte upp i samma nivå som Romeros filmer om man ser till samhällskritik. MEN, visst har väl filmen sina poänger. Jag tror först och främst att man måste ta till sig symboliken i zombiefilmer, och ta den på fullaste allvar; för många människor innebär DET samma sak som att idiotförklara sig själv. Som jag tolkar dessa filmer (som om jag hade skrivit dem själv), är de helt och hållet en omstart av vår civilisation; för att på så sätt visa hur historien har sett ut, för att visa att den upprepar sig.Det var längesedan jag såg ”28 dagar senare”, men jag såg filmen som en historisk upprepning. Hur till en början människor bildar familjer för att överleva. Sedan kommer det hierarkiska systemet (feodalismen) in med militären och drivs till sin spets. Och var det inte DÄR det kom in någon form av moraliskt val som karaktärerna tvingades göra …? En revolution!Och på slutet så kommer civilisationen och FN och hela faderuttan och räddar dagen. Eller kavalleriet om man vill.Det går även att göra religiösa tolkningar på slutet. Även om filmer som Waterworld och Triffiderna kanske är lämpligare då (och då har jag nog mera upplösningen i tanke) … för där finns tron och myten om något bättre hela tiden närvarande som drivkraft. För att överleva behöver människan frälsning och Gud. Hon klarar sig inte själv.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Åh, jag har fortfarande inte sett ”Night of the living dead” (varken nyinspelningen eller originalet)…Tolkningen av ”28 dagar senare” som en historiens upprepning var ett intressant perspektiv, men ingenting som jag tänkte på när jag såg filmen. Haha, hur ska man då förresten tolka ”Return of the living dead” som slutar med att militären spränger hela skiten i luften (om jag inte minns fel. Det var länge sen som jag såg den och jag betraktade den mest som humor)? Jag har visserligen för mig att ”Return of the living dead” står för en mer oseriös riktning inom zombie-genren…

 • http://www.blogger.com/profile/13872281779827534403 Nickan

  Ha ha ha. Jo, ”Return of the living dead” är något helt annat. Det var också länge sedan jag såg den, eller dem. Det fanns flera liknande.Var det inte det gamla vanliga konspirationsteorierna om militärer som i hemlighet hade supersoldater instängda i behållare som … läckte … och så blev alla Zombies. Och tjejen som hade sex på kyrkogården dog först av alla :-)Och sedan blev de instängda i ett krematorium och på slutet var de inträngda i ett lite rum … och så dog alla.High-school-splatter?Jag gillar sådant där också. Men jag kanske inte tar det på särskilt stort allvar.

 • http://www.blogger.com/profile/14377175593781972772 stef

  Jag förstår din kritik, men ”28 dagar senare” är nog fortfarande en av mina favoritfilmer(om inte favoriten). Mycket pga det underbara soundtracket, fotot och manusuppbygnaden. Men också lite eftersom huvudpersonen är så snygg och man får inte bara se honom berserka(väldigt snyggt ihopklippt med musiken) utan även se honom slurp, naken två-tre gånger i filmen. XDJag tänkte inte riktigt på det sexuella med militären, utan mer som att de var ett gäng förvirrade apor som ville ha kvinnor. Men så insåg de att de kvinnorna redan ingått i en annan grupp och ville inte vara med i deras, och då tog de till med våld och tvång eftersom de var rätt dumma i huvudet och inte visste bättre.Gillar nickans tolkning, får mig att gilla filmen ännu bättre. :)Döda som återvänder har jag också tyckt varit intressant, men jag har varit mer intresserad utav spöken och liknande väsen än zombies. Att kroppen fortsätter utan medvetande känns som en kyckling utan huvud. Intressant, yet scary.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Haha, jag reagerade också på att man fick se killen naken ett par gånger och tyckte att det var lite roligt (eftersom det oftast brukar vara kvinnokroppar som blottas). Även om jag inte tänkte på att han skulle vara snygg eller så – fast min smak är ibland lite underlig på den punkten ;)Zombier är roliga och fascinerande på nåt sätt, men jag kan hålla med om att det blir lite intressantare när den döde ifråga har ett mer mänskligt medvetande och inte bara styrs av sina drifter.