Nybliven icke-mamma


Det största som har hänt i mitt liv den senaste tiden är att jag lät sterilisera mig i tisdags. Det är egentligen nånting som jag har velat göra ganska länge, men inte orkat ta tag i förrän nu. Jag trodde att man skulle bli häftigt ifrågasatt av läkarna och även om jag kunde räkna upp nog med skäl till varför jag inte ville ha några barn, så är jag definitivt ingen bra talare. Men allt gick förvånansvärt smidigt. Det var nog det där om mina tio syskon som gjorde susen.
Jag är fortfarande lite öm i magen, men annars känns allt bra. Haha, och nu är jag dessutom förtjänt av Golden Snip Award
Nåväl, skämt åsido. Det är definitivt inte på det viset att jag ser ner på de människor som väljer att skaffa barn. Trots att jag själv aldrig varit särskilt förtjust i ungar, så kan jag ändå på nåt sätt förstå varför folk vill reproducera sig. Det som stör mig är snarare hur det ofta tas för givet att alla (i synnerhet alla kvinnor) vill skaffa barn.

När man var liten var det där vuxenlivet med hus, jobb, man och barn en sådan självklarhet att man knappt reflekterade över det. Jag tog för givet att jag skulle göra som alla andra, trots att jag inte visste om det var nånting som jag verkligen ville ha. Jag var ointresserad av romantik, men satt ändå och hittade på en massa berättelser om bröllop och ”sann kärlek” för att det liksom var det normala.
Så blir man själv vuxen och upptäcker att man faktiskt inte vill ha det där vuxenlivet. Och då står man där och ser förvirrad ut, för man har inte växt upp med några alternativ. Eller det hade inte jag i alla fall. Jag kom att tänka på det för en tid sedan när jag och Joacim besökte en av hans vänner i Uppsala från ankistföreningen. Han befann sig nånstans i medelåldern, var ensamstående och hade nästan alla väggar i sin lägenhet täckta av bokhyllor. Tänk om man hade träffat på människor som han när man var yngre. Då hade man kanske haft några förebilder för hur man skulle kunna leva utan att köpa det där svenssonlivet. Jag hoppas att mina yngre syskon kan betrakta mig som ett sådant alternativ.

 • http://www.blogger.com/profile/14235047898277432029 Per

  Ojojoj, potentiell förebild var nånting nytt!

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Hoppas du tog det som en komplimang, det var menat så 🙂

 • http://www.blogger.com/profile/14235047898277432029 Per

  Javisst! Jag slickar i mig!Bra att mina superkrafter gör att jag märker av närhelst nån nämner mig nånstans.

 • http://www.blogger.com/profile/06150545579485093791 -= Steamboat Willie =-

  Hmm.. det där med bokhyllor runt alla väggar verkar vara spridd åkomma bland ankister. Jag kan nog säga ett halvdussin fler med samma smak vad gäller möblemanget. Nu förökar sig visserligen ankister också, men inte lika mycket som andra grupper, och helst genom syskon. Var skall man annars få brorsöner och systerdöttrar ifrån?