Nörderier– Star Trek or Star Wars?
– Neither. Babylon 5!

När Joacim var här på besök senast kollade vi igenom de tre första Star Trek- filmerna: The Motion Picture, The Wrath of Kahn och The Search for Spock.
De var väl rätt okej, men det var bara att konstatera att Babylon 5 faktiskt är mycket bättre. Spock är förvisso ganska härlig med sin, ur mänskliga perspektiv, känslolösa läggning, men i övrigt saknades det mer färgstarka karaktärer av den sorten som utomjordingar ofta utgör (sedan var det ganska förvirrande att Walter Koenig som spelar psi cop Alfred Bester i B5, en tämligen osympatisk figur, var en av the good guys i Star Trek. Vi satt hela tiden och förväntade oss att han skulle förråda dem och avslöja sin sanna natur, men nåt sånt hände aldrig). Jag har i alla fall märkt att jag har mycket lättare att fästa mig vid karaktärer med väldigt säregna utseenden, vilket man får säga att figurerna här ovan från B5 är bra exempel på. Delenn, den skalliga kvinnan i kåpa, ändrar dock tyvärr utseende i andra säsongen och blir mer människoliknande.
Jag är egentligen inte speciellt insatt i science fiction, men jag har alltid haft en viss svaghet för genren. Det är något väldigt tilltalande med de filosofiska frågeställningar som man kan ta upp. Världar och varelser av helt andra lagar och förutsättningar som får det invanda och självklara att plötsligt framstå i ett helt nytt ljus. ”Främmandegöring”, som de ryska formalisterna talade om. Och det eskapistiska draget gör givetvis också sitt till.

Av någon anledning drömmer jag ibland om att jag är Londo Mollari (mannen med den solfjädersliknande frisyren). Det är ganska kul, jag till och med pratar med samma dialekt som han, något jag definitivt inte kan göra i verkligheten. En gång drömde jag även att jag hånglade med mannen ifråga, men jag vill inte ens tänka på från vilken del av mitt undermedvetna som det kom ifrån…

If you’re going to be worried every time the universe doesn’t make sense, you’ll be worried every moment of every day for the rest of your natural life.
G’Kar till Marcus Cole, Babylon 5

  • http://www.blogger.com/profile/13872281779827534403 Nickan

    Visst följer du väl Battlestar Gallactica på femman? Själv är jag helt såld.Babylon 5 var en helt underbar serie. De hade Macintosh-möbler i konferensrummet, bara en sådan sak!

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Nu är det så att jag inte har någon tv hemma och därmed har pinsamt dålig koll på vad som går. Efter en snabb titt på Wikipedia kan jag bara konstatera att jag verkar ha missat denna serie helt.

  • http://www.blogger.com/profile/13872281779827534403 Nickan

    Finns det något mer irriterande än folk som säger: ”du kommer älska den – jag loooovar!”Två säsonger finns som dvdbox.